Skip to main content

Private equity, Fuziuni și achiziții

Oportunitățile majore din domeniul Private equity și al fuziunilor și achizițiilor sunt însoțite de riscurile semnificative, asociate fiecărei investiții sau tranzacții. Specialiștii Marsh vă ajută să executați tranzacțiile în mod rapid, eficient, sub protecția procedurilor de diminuare a riscurilor, care vă protejează investiția.

În ultimii ani, firmele cu capital privat (private equity) la nivel global au devenit o forţă semnificativă în lumea finanţelor. Cu contribuţia de la persoanele şi fondurile cu un potenţial financiar ridicat pe care o angajează în diverse companii, acestea au făcut demersuri de succes pentru a prelua controlul asupra a trilioane în active aflate în administrare. Unele holdinguri proiect de capital privat urmează să atingă 5 trilioane $ sau mai mult până în 2025.

Într-o lume a afacerilor extrem de competitivă, firmele cu capital privat şi companiile publice şi private caută orice oportunitate de dezvoltare pe care o pot urmări. Acest lucru include achiziţionarea altor companii, fuziunea cu concurenţi reali ori potenţiali sau cesionarea activelor care şi-au pierdut din valoare. Aceste direcţii de acţiune au un potenţial major de generare de venituri şi, în unele cazuri, sunt esenţiale pentru supravieţuire.

Fuziunile, achiziţiile şi cesionările se numără printre cele mai riscante şi mai complexe tranzacţii de afaceri. Multe din acestea eşuează deoarece condiţiile de piaţă se schimbă, tranzacţiile nu sunt niciodată încheiate sau companiile se confruntă ulterior cu dificultăţi insurmontabile. Firmele cu capital privat se confruntă cu un risc suplimentar – este posibil ca protecţia instituţională a unei firme să nu izoleze întotdeauna partenerii de consecinţele financiare ale deciziilor de investiţii neinspirate.

Echipa noastră globală, responsabilă de domeniul capitalului privat, al fuziunilor şi achiziţiilor are peste 25 de ani de experienţă şi oferă informaţii pentru a evalua, facilita şi încheia tranzacţii transfrontaliere şi interne, gestionând în acelaşi timp riscurile legate de cumpărare şi vânzare. Îi putem ajuta pe cumpărători să îşi diferenţieze ofertele şi pe vânzători să iasă cu o expunere minimă la garanţii.

Specialiştii noştri sunt determinaţi să vă rezolve problemele legate de asigurări şi de gestionarea riscurilor prin înţelegerea, cuantificarea şi atenuarea riscurilor pe parcursul ciclului de viaţă al investiţiei. De la soluţii de pre-achiziţionare, tranzacţie şi integrare şi până la administrarea portofoliilor şi tranzacţii post-achiziţionare, noi vă putem ajuta să îmbunătăţiţi valoarea tranzacţiilor, să îmbunătăţiţi rezultatele evaluării şi să atingeţi excelenţa operaţională la nivelul întregului portofoliu.

25+

de ani de experienţă în domeniu

4.000+

de tranzacţii încheiate anual în mai multe industrii la nivel global

65+

de programe de portofoliu administrate la nivel global

300+

de specialişti la nivel global, inclusiv peste 100 de specialişti dedicaţi riscurilor tranzacţionale

Întrebări frecvente globale

Sectorul capitalului privat se confruntă în continuare cu riscuri în evoluţie, inclusiv:

 • Riscuri operaţionale
 • Creşterea presiunii investitorilor în ceea ce priveşte factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG)
 • Ameninţări cibernetice
 • Riscuri geopolitice
 • Dezvoltarea unor strategii de management al talentelor care încurajează capacităţile tehnologice

Pentru a limita costurile, a păstra lichiditatea, a proteja activele şi a consolida talentul, firmele cu capital privat trebuie să ia măsuri pentru a-şi optimiza strategiile de asigurare şi de reducere a riscurilor.

Peisajul global al riscurilor se schimbă în cazul fuziunilor şi achiziţiilor. Printre provocările cu care se confruntă părţile implicate se numără:

 • Riscurile operaţionale: erorile comerciale, problemele de conformitate sau incapacitatea de a realiza o evaluare corespunzătoare a părţilor pot duce la pierderi financiare.
 • Factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG): ca răspuns la presiunea sporită din partea investitorilor, factorii de decizie trebuie să evalueze eforturile lor în materie de ESG pentru a fi un partener de afaceri atrăgător.
 • Gestionarea talentelor: gestionarea diferenţelor culturale de la locul de muncă şi asigurarea unei forţe de muncă care să se poată adapta la noile tehnologii joacă un rol în succesul unei achiziţii.
 • Riscurile de securitate cibernetică: pe măsură ce implementează noi tehnologii pentru a oferi clienţilor o experienţă mai conectată, companiile se confruntă cu ameninţări cibernetice tot mai mari.
 • Schimbările de politică: este dificil să ţinem pasul cu schimbările de ordin regulamentar, cum ar fi modificarea cerinţelor de asigurare fiscală, iar neconformitatea poate duce la sancţiuni semnificative.

Pentru a depăşi aceste provocări, trebuie să luaţi în considerare angajarea unui broker care poate optimiza măsurile de atenuare a riscurilor şi vă poate îndruma în acest mediu de risc în evoluţie.

Orice tranzacţie de fuziune sau achiziţionare presupune o serie de expuneri sau complicaţii cu implicaţii financiare. Lipsa unei evaluări prealabile şi a unei planificări ample a riscurilor şi a asigurărilor poate duce la surprize sau evaluări incorecte. Riscurile potenţiale pot include:

 • Neincluderea creşterilor de asigurări în bugetul asigurărilor.
 • Lipsa provizioanelor sau provizioane inadecvate pentru pierderile autofinanţate din bilanţul de deschidere.
 • Lacune în programul de asigurare al vânzătorului sau în dispoziţiile de asigurare.
 • Ambiguităţi în contractul de vânzare-cumpărare.

Cunoaşterea, cuantificarea şi crearea unor provizioane pentru aceste probleme pot duce la eficientizarea costurilor, la o mai bună capacitate de negociere a preţurilor, la o integrare mai rapidă şi mai simplă, la un acord îmbunătăţit de vânzare şi cumpărare şi la o expunere redusă la costuri neaşteptate.

Un broker sofisticat, cu experienţă vastă şi capacitatea de a efectua o evaluare prealabilă aprofundată, cum ar fi Marsh, poate identifica aceste expuneri potenţiale şi transforma obstacolele în oportunităţi de a sprijini o tranzacţie de succes.

Pe scurt, orice organizaţie care fuzionează sau care se pregăteşte să achiziţioneze una sau mai multe companii are nevoie de plasa de siguranţă pe care o poate oferi asigurarea. Numărul mare de moduri în care tranzacţiile ca acestea pot eşua (şi eşuează) face ca un plan de asigurare şi de gestionare a riscurilor să fie obligatoriu.

Acestea fiind spuse, intrarea într-un proces M&A ţinând cont de acest lucru nu înseamnă că puteţi acţiona ca şi cum succesul este garantat. Este esenţial să lucraţi cu experţi în risc care i-au ajutat pe alţii să obţină cele mai bune rezultate pentru proiectele lor de fuziuni şi achiziţii.

Asigurătorii devin din ce în ce mai conştienţi de problemele şi priorităţile legate de riscul de capital privat. Nu există opţiunea de acoperire „universală” („one-size-fits-all”). Trebuie să alegeţi mecanismele de protecţie pe care le doriţi pentru companiile şi activele care se află în portofoliul dvs.

Cu toate acestea, mai multe soluţii de asigurare pot fi deosebit de benefice pentru firmele cu capital privat, inclusiv:

 • Asigurarea pentru riscuri tranzacţionale şi riscuri asociate cu fuziuni şi achiziţii: aceasta facilitează tranzacţiile şi transferă pasivele către piaţa asigurărilor.
 • Asigurarea pentru declaraţii şi garanţii sau asigurarea pentru garanţii şi despăgubiri: aceasta protejează un cumpărător împotriva unei nerespectări a declaraţiilor vânzătorului.
 • Asigurarea fiscală: aceasta poate ajuta la gestionarea riscurilor fiscale identificate şi a oricăror expuneri financiare neaşteptate ale unei tranzacţii, precum şi a altor riscuri contingente care ar putea avea un impact asupra succesului unei tranzacţii.
 • Soluţii de asigurare a portofoliului: acestea oferă o abordare agregată a gestionării riscurilor în întregul portofoliu.

Un broker experimentat poate crea poliţe de asigurare personalizate specifice riscurilor dvs., astfel încât să puteţi încheia tranzacţii cu încredere şi să vă protejaţi portofoliul pe termen lung.

De la colectarea de fonduri, achiziţionarea şi gestionarea activelor şi până la activităţile de cesionare şi etapele de ieşire, un program de portofoliu de asigurări proiectat strategic poate ajuta firmele cu capital privat să obţină succesul financiar.

Explorarea acestor servicii poate îmbunătăţi valoarea portofoliului unei firme pe parcursul ciclului de viaţă al investiţiei:

 • La mobilizarea capitalului: asigurarea complexă de răspundere destinată societăţilor în nume colectiv poate proteja fondurile şi profesioniştii din domeniul investiţiilor de riscurile inerente.
 • La utilizarea capitalului, pre-achiziţionare şi post-achiziţionare: verificarea prealabilă a riscurilor şi a asigurărilor poate ajuta la evitarea capcanelor, soluţiile de risc tranzacţional pot permite încheierea tranzacţiilor, iar sprijinul pentru integrarea post-achiziţionare poate asigura o tranziţie lină.
 • La gestionarea capitalului: utilizarea unor strategii de optimizare a riscurilor şi de reducere a costurilor pierderilor pe parcursul perioadei de deţinere poate îmbunătăţi rezultatele financiare. Deţinerea unor resurse dedicate pentru apărarea cererilor de despăgubire poate ajuta la optimizarea procesului de gestionare a cererilor de despăgubire.
 • La ieşire: evaluarea prealabilă a asigurărilor şi riscurilor prezentate de vânzător poate dezvălui riscuri potenţiale, analizarea soluţiilor de asigurare a riscurilor tranzacţionale axată pe vânzător poate conduce la un rezultat pozitiv al tranzacţiei, iar acoperirea IPO şi SPAC poate sprijini o ieşire fără obstacole.

Asigurarea pentru fuziuni şi achiziţii şi riscuri tranzacţionale, împreună cu o soluţie completă de gestionare a riscurilor, sunt componente vitale pentru obţinerea unei tranzacţii de succes. Serviciile de verificare prealabilă a riscurilor şi asigurărilor sunt imperative pentru a aborda zonele de expunere sau obligaţiile ascunse.

Având în vedere complexitatea legislaţiei fiscale, atât la nivel global, cât şi la nivel local, produsele care acoperă obligaţiile fiscale sunt în mod special benefice pentru eliminarea riscurilor asociate cu o tranzacţie. Soluţiile conexe pentru a obţine o tranzacţie de succes includ asigurarea pentru declaraţii şi garanţii şi pentru răspunderea fiscală contingentă.

Utilizarea unei abordări agregate pentru gestionarea riscurilor printr-un program de asigurare a achiziţiei de portofolii poate contribui la controlul costurilor şi la gestionarea volatilităţii. Prin colaborarea cu consilierul adecvat în materie de asigurări, firmele cu capital privat pot adopta o abordare globală şi coordonată a riscului, care, la rândul său, poate duce la rezultate mai bune.

Utilizarea unei platforme de achiziţii de asigurări de portofolii nu numai că oferă un control centralizat asupra întregului dvs. portofoliu, dar vă şi ajută să cuantificaţi şi să gestionaţi mai bine riscul de portofoliu, conducând la economii de costuri, o eficienţă operaţională mai mare şi evaluări îmbunătăţite la ieşire.

Lucrăm cu administratorii de active alternativi, cu firmele cu capital privat, cu investitorii în infrastructură şi cu alte persoane din sector pentru a gestiona riscurile şi a proteja în mod corespunzător activele. De asemenea, utilizăm programele noastre de achiziţii la nivel de grup pentru a maximiza puterea de cumpărare şi a reduce costurile cât mai mult posibil pe durata investiţiei şi în afara acesteia.

Puterea financiară tot mai mare a firmelor cu capital privat coincide cu riscurile care cresc constant de la o zi la alta. Este esenţial ca orice organizaţie care activează în acest domeniu să obţină o asigurare specializată pentru activele din portofoliu său.

În plus, organizaţia dvs. se poate confrunta cu o supraveghere mai atentă, din partea publicului larg şi a autorităţilor de reglementare guvernamentale, cu privire la practicile sale. Chiar dacă aveţi încredere în puterea şi siguranţa tranzacţiilor dvs., ar putea apărea surprize de ordin juridic, reglementar şi financiar.

Prin apelarea la echipa noastră de capital privat pentru a dezvolta o soluţie personalizată de evaluare, gestionare şi transfer al riscurilor, puteţi depune oferte sau cesiona active cu o mai mare încredere că riscurile dvs. sunt reduse cât mai mult posibil.

Our people

Placeholder Image

Antoaneta Nedelciu

Manager, Credit Department Marsh

 • Romania