Przepraszamy, twoja przeglądarka nie jest obsługiwana przez Marsh.com

Aby poprawić komfort przeglądania, proszę uaktualnij przeglądarkę do obsługiwanej wersji:

Marsh Global Insurance Market Index Q2 2018 - dalsze wzrosty stawek ubezpieczeniowych

Kluczowe obserwacje wynikające z najnowszego badania Marsh Global Insurance Market Index - cyklicznego zestawienia stawek odnowieniowych na świecie:

• Ceny ubezpieczeń wzrosły już trzeci kwartał z rzędu. Wzrost ten był w głównej mierze spowodowany wyceną linii majątkowych, na które w dalszym ciągu miały wpływ straty katastroficzne z 2017 r. oraz wzrost cen linii finansowych i zawodowych.

• Rynek pozostał stabilny, a zmiany cen obserwowane w drugim kwartale były stosunkowo niewielkie w przypadku większości linii ubezpieczeniowych oraz obszarów geograficznych.

• W skali globalnej ceny ubezpieczeń majątkowych wzrosły średnio o 2,3%. Ceny polis finansowych i profesjonalnych wzrosły w tym kwartale średnio o 3,3%, głównie w kilku regionach, w szczególności w Australii. Ceny polis OC spadły średnio o 1,4%.

• W większości regionów odnotowano wzrosty cen, przy czym Australia osiągnęła największy wzrost, podczas gdy ceny nieznacznie spadły w Europie kontynentalnej i Azji.

Globalny rynek ubezpieczeń majątkowych wciąż odczuwa straty, które miały miejsce w zeszłym roku, a obecnie obserwujemy wzrost cen linii finansowych i profesjonalnych w kilku regionach. Jednak ogólnie ceny pozostają stabilne we wszystkich liniach biznesowych, a potencjał rynkowy pozostaje silny.

O Marsh

Marsh jest światowym liderem w zakresie ubezpieczeń i innowacyjnych rozwiązań w obszarze zarządzania ryzykiem. Każdego dnia ponad 30 000 naszych ekspertów w ponad 130 krajach na świecie doradza klientom indywidualnym oraz korporacyjnym o różnej wielkości. Marsh jest spółką zależną Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), Grupy wiodących na rynku dostawców specjalistycznych usług, które obejmują doradztwo i tworzenie nowych rozwiązań w takich obszarach, jak zarządzanie ryzykiem, strategia usług finansowych czy zarządzanie zasobami ludzkimi. Grupa zatrudnia około 60 000 pracowników na całym świecie, a jej roczne przychody przekraczają 13 miliardów USD. W coraz bardziej dynamicznym i złożonym środowisku biznesowym eksperci z Grupy MMC zapewniają klientom wsparcie poprzez projektowanie i dostarczanie innowacyjnych rozwiązań. W skład Grupy wchodzą także: Guy Carpenter - dostawca zaawansowanych rozwiązań w zakresie reasekuracji, które pomagają klientom osiągać zysk i rozwijać ich działalność; Mercer – lider w zakresie nowoczesnych, opartych na najnowszych technologiach rozwiązań w zakresie szeroko pojętego zarządzania zasobami ludzkimi oraz Oliver Wyman – doradzający klientom z sektora prywatnego oraz rządowego w zakresie strategii usług finansowych i wizerunkowych.