Przepraszamy, twoja przeglądarka nie jest obsługiwana przez Marsh.com

Aby poprawić komfort przeglądania, proszę uaktualnij przeglądarkę do obsługiwanej wersji:

MEDIA

View more

Osiemnasty z rzędu spadek stawek ubezpieczeniowych: Marsh Global Insurance Market Index Q3 2017

Warszawa, Polska   |   Piątek, 24 Listopada 2017

III kw. 2017 r. zakończył się 18. z rzędu spadkiem stawek odnowieniowych - wynika z najnowszego raportu Marsh Global Insurance Market Index: Q3 2017, cyklicznego zestawienia stawek odnowieniowych na świecie (90% danych przedstawionych w raporcie dotyczy polis zaaranżowanych za pośrednictwem Marsh).

Tempo spadku cen ubezpieczeń zmalało o 1,6% w porównaniu z poprzednim kwartałem. Zmiany w poziomach poszczególnych stawek różnią się w zależności od regionu. Wyższy współczynnik średnich spadków w porównaniu z poprzednim kwartałem zaobserwowano w USA, Europie Kontynentalnej oraz Ameryce Łacińskiej. Znacznie niższe niż w poprzednim kwartale spadki poziomu stawek zanotowano w UK oraz Azji. Z kolei w Australii stawki wzrosły po raz trzeci z rzędu.

Rynek ubezpieczeń w Europie pozostaje konkurencyjny. Łącznie stawki ubezpieczeniowe spadły w trzecim kwartale 2017 r. średnio dwukrotnie w porównaniu do globalnej tendencji.

Ceny ubezpieczeń majątkowych spadły o 3,2%, głównie z powodu intensywnej konkurencji wśród ubezpieczycieli, z których wielu wykazało agresywne strategie utrzymania klienta.

Ostatnie straty związane z katastrofami naturalnymi (huragany, trzęsienia ziemi itp.) nie wpłynęły jeszcze na oferowane stawki, jednak część ubezpieczycieli sygnalizuje, że są bardziej selektywni wobec wybranych ryzyk.

Ceny ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej oraz linie finansowe i zawodowe także pozostają konkurencyjne, w szczególności w zakresie polis D&O.

O Marsh

Marsh jest światowym liderem w zakresie ubezpieczeń i innowacyjnych rozwiązań w obszarze zarządzania ryzykiem. Każdego dnia ponad 30 000 naszych ekspertów w ponad 130 krajach na świecie doradza klientom indywidualnym oraz korporacyjnym o różnej wielkości. Marsh jest spółką zależną Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), Grupy wiodących na rynku dostawców specjalistycznych usług, które obejmują doradztwo i tworzenie nowych rozwiązań w takich obszarach, jak zarządzanie ryzykiem, strategia usług finansowych czy zarządzanie zasobami ludzkimi. Grupa zatrudnia około 60 000 pracowników na całym świecie, a jej roczne przychody przekraczają 13 miliardów USD. W coraz bardziej dynamicznym i złożonym środowisku biznesowym eksperci z Grupy MMC zapewniają klientom wsparcie poprzez projektowanie i dostarczanie innowacyjnych rozwiązań. W skład Grupy wchodzą także: Guy Carpenter - dostawca zaawansowanych rozwiązań w zakresie reasekuracji, które pomagają klientom osiągać zysk i rozwijać ich działalność; Mercer – lider w zakresie nowoczesnych, opartych na najnowszych technologiach rozwiązań w zakresie szeroko pojętego zarządzania zasobami ludzkimi oraz Oliver Wyman – doradzający klientom z sektora prywatnego oraz rządowego w zakresie strategii usług finansowych i wizerunkowych.