Skip to main content

Miért fontos az alkusz szerepe a cyber biztosításnál?

A biztosítási alkuszok jelentős szerepet játszanak a biztosítási szolgáltatások közvetítésében. A kockázatok felmérésében és a kárrendezésben egyaránt közreműködhetnek. Az ügyfelek érdekét képviselve, az ő megbízásukból járnak el a biztosítók felé. A kiberbiztosítás esetében azonban még ennél is jelentősebb szerepet töltenek be.

Mennyi a kiberbiztosítási annyi?

2020-ban az USA cyber biztosítási piaca 4,1 milliárd dollárt tett ki, ami 29,1%-os növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Hasznos lenne látni, hogy mekkora ez a piac hazánkban, és hogyan növekszik az évek alatt. Kiemelten érdekes téma ez a COVID járvány éveiben, amikor megugrott a kibertámadások száma. Sajnos hazánkban nem állnak rendelkezésre adatok erről a biztosítási fajtáról. Ennek pedig az az oka, hogy egyetlen magyar biztosítótársaság sem foglalkozik teljeskörűen ezzel a szolgáltatással. Egy-két részleges szolgáltatás felbukkant már a kínálatban (például az adatvédelmi felelősségbiztosítás, másnéven GDPR biztosítás), de igazán cyber biztosításnak tekinthető fedezetet nem nyújtanak a magyar biztosítók.

Pedig igény az volna rá…

Itthon is történnek ugyanis olyan események, kiberincidensek, amelyek komoly károkat okoznak és egyértelműsítik, hogy a magyar vállalatok és intézmények körében is volna igény a cyber biztosításra, mint a kibervédelem egyik eszközére. Gondoljunk csak a Media Markt-ot ért november eleji és a többi kibertámadásra a közelmúltból. A kiberfenyegetés nem áll meg az országhatáron, sőt földrajzi és gazdasági értelemben is határtalan kockázatot jelent.

Mit tehet, aki cyber biztosítást kötne?

Amelyik vállalkozás itthon teljeskörű kiberbiztosítást akar kötni, az hiába fordulna egy hazai biztosítóhoz. A nemzetközi biztosítási piacokon is otthonosan mozgó biztosítási alkuszok viszont magyar vállalatok számára is „be tudják szerezni” ezt a fedezetet, vagyis külföldi biztosítók szolgáltatásait is közvetítik. A nemzetközi hátterű, európai és világszinten is jelentős biztosítási alkuszok szakmai képessége és kapcsolatrendszere is adott a megfelelő cyber biztosítás megkötéséhez. Egyrészt hozzáférnek az anyacégük és a nemzetközi hálózatuk ezirányú tapasztalataihoz, másrészt pedig megvan a kellő nemzetközi biztosítói kapcsolatrendszerük az ilyen, ma még talán speciális biztosítási szolgáltatásokhoz.

Vannak olyan zárt piacok, ahol pedig kizárólag egy szűk, minősített alkuszi kör tud csak hozzáférni biztosítók kapacitásaihoz. Ilyen például a Lloyd’s piaca, ahol a Marsh cyber biztosítási szakértőként, mint regisztrált alkusz jogosult arra, hogy az ügyfélkörének kockázatait elhelyezze.

Ha tehát Magyarországon egy intézmény vagy vállalkozás felismeri a kiberbiztonság fontosságát, és úgy dönt, hogy annak egyik nélkülözhetetlen elemeként a kockázat egy részét áthárítva biztosítási megoldást keres, akkor a legjobb, amit tehet, hogy nemzetközi alkuszt kér fel ezen feladatra. Ezzel nem kizárólag biztosítási megoldáshoz, hanem egyéb olyan szolgáltatásokhoz is juthat, amelyek egyébként nem állnának rendelkezésére. Ilyenek például a Marsh által kidolgozott és alkalmazott segédeszközök, amik a kiberkockázat számszerűsítésétől kezdve fel tudják mérni:

  • akár egy társaság potenciális „árát” a dark weben, így kitettségének mértéke könnyebben megbecsülhető lesz, vagy
  • hogy milyen területen legnagyobb a sebezhetősége, ily módon már a biztosítási piacra lépés előtt a cég ki tudja javítani a díjat nagymértékben befolyásoló tényezőket.

A szerzők, Orbán Éva és Németh Csaba, a Marsh Kft. cyber biztosítási szakértői.

Szerző(k)

Eva Orban

Eva Csomor

Vice President

Placeholder Image

Csaba Németh

Vice President, Corporate Client Practice

  • Hungary