Skip to main content

CMR és BÁF monitoring, a szállítmányozó oldaláról

A szállítmányozó cégek tevékenységükből adódóan kiemelten érzékenyek a különféle fennakadásokra, így fontos komoly figyelmet fordítaniuk a számukra komoly veszélyt jelentő kockázatokra. Tevékenységük sikerességének egyik kulcsa a megfelelő fuvarozókkal való együttműködés, viszont nehéz feladat a megfelelő partneri kapcsolatok felépítése.

A szállítmányozó cégek minden esetben igyekeznek a leggyorsabb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb módját megtalálni az árutovábbításnak. Tevékenységükért felelősséggel tartoznak az ügyfeleik irányába, így kockázatokat kell vállalniuk. Amennyiben az áruszállítás bármely fázisa során kár következik be, az a szállítmányozókra is kihatással lesz, így kiemelten fontos, hogy megbízható fuvarozói partnerekkel dolgozzanak együtt. A legtöbb szállítmányozó egy fix fuvarozói kör felépítésére törekszik, ám egy bonyolult fuvar és az alkalmi figyelmetlenség még a bejáratott partnerekkel is könnyen komoly működési zavart eredményezhet. A meg nem térített károk, felelősségvállalási viták, likviditási nehézségek végső soron fennakadást okoznak a szállítmányozó mindennapi működésében. Ebből kifolyólag a fuvarozói partnerek ellenőrzése során elengedhetetlen a biztosításaik alapos megvizsgálása.

A CMR és BÁF biztosításokról

Bár a fuvarozás során mindvégig a fuvarozó felelős a szállítmány épségéért, az árutovábbítási folyamat mindegyik résztvevője számára súlyos következményekkel járhat, ha a szállított áru eltűnik, megsérül vagy megsemmisül. Fontos emiatt, hogy a fuvarozó megfelelő, tevékenységét teljes mértékben lefedő, érvényes CMR (nemzetközi) és BÁF (belföldi) felelősségbiztosításokkal rendelkezzen. A két biztosítás esetében az áruszállítás során bekövetkezett (fuvarozói tevékenységből eredő) károk kifizetését vállalja át a biztosító a fuvarozóktól, a szerződésben megállapított feltételek szerint.

A szállítmányozóknak a következő szempontok mentén érdemes elvégezni a fuvarozóik felelősségbiztosításainak ellenőrzését:

  • Milyen limitre szól a biztosítás?
  • Milyen területi hatállyal érvényes?
  • Milyen árura terjed ki?
  • Meddig érvényes?

Komplex feladat a monitoring

Bár nagyobb szállítmányozók esetében a CMR és BÁF monitoring általában házon belüli folyamatként zajlik, viszont sok esetben nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb megoldás. A folyamat nem csak szakmai hozzáértést igényel, de bizonyos rendszerességgel újra el kell végezni a meglévő partnerek esetében is, így komoly kapacitásokat köt le. A biztosítási szakemberek tudása és tapasztalata több szempontból is előnyt jelenthet a szállítmányozók számára: egyrészt mentesülnek bizonyos adminisztrációs terhek alól, másrészt a szakértők biztosítási piaci ismereteivel jobban felmérhetővé válnak a megbízni kívánt fuvarozókkal való együttműködés kockázatai.

Bizonyos esetekben a monitoringon sikeresen átesett fuvarozók esetében is szükséges kiegészítő biztosítások megkötése, ha például egy speciális szállítmány vagy a fuvarozói felelősségbiztosítás területi hatályán kívül eső célország ezt indokolja. Az ilyen esetek kiszűrése kiemelten fontos, és zökkenőmentes kezelésükhöz általában szakértői segítségre van szükség.

Miért a Marsh?

A cikk előző részében említett előnyökön felül a Marsh Szállítmányozási és Logisztikai csapata személyre szabott szakmai iránymutatást nyújt. Segítjük szállítmányozó ügyfeleinket az új fuvarozók kiválasztásában, az iparági sztenderdek és egyedi szempontok együttes figyelembevételével. A fix partneri körbe való bekerülés után, adatbázisaink segítségével nyomon tudjuk követni a fuvarozók biztosítási programját, illetve a megfelelés érdekében a fuvarozók részére is tudunk szakmai segítséget nyújtani. Specialistáink évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szállítmányozási és logisztikai kockázatok területén. Magyarországi kollégáink lokális piacismerete és vállalatunk nemzetközi háttere hozzájárul ahhoz, hogy ügyfeleink részére mindig a lehető leghatékonyabb megoldást találjuk meg.

A szállítmánybiztosítások szerepe

A CMR és a BÁF biztosítások esetében a károk rendezése felelősségi alapon történik, ami a kitűnő partneri kapcsolatok és a hatékony monitoring ellenére is jelentheti azt, hogy amennyiben a fuvarozó nem vonható felelősségre (pl. vis major károk), úgy a biztosító mentesül a kártérítés alól. Külön említést igényel az a tény is, hogy a fuvarozói felelősségbiztosítások kár esetén nem a teljes áruértéken térítenek, hanem kilogrammonként, ami egy értékes ámde kevésbé súlyos áru esetén a kár töredékét jelentheti.  Ennek elkerülésére a legjobb módszer a szállítmánybiztosítás kötése, ugyanis szállítmánybiztosításra történő kárrendezés során a biztosítók első körben nem vizsgálnak felelősséget, és a szállítmánybiztosítás vagyonbiztosítási jellegéből fakadóan az áru értékét veszi alapul kártérítéskor.

A fentiek miatt általánosságban elmondható, hogy a szállítmányozók számára kifizetődő tud lenni a keretjellegű szállítmánybiztosítás működtetése.