Skip to main content

Politikai kockázat

Az egyre fokozódó geopolitikai feszültségek, az erőforrásokért folytatott verseny és a nagy fokú politikai polarizáció korában alapvető fontosságú a külföldi befektetők számára, hogy tisztában legyenek a politikai kockázatokkal, és jobban fel tudjanak rájuk készülni.

A COVID-19-világjárvány által okozott, példa nélküli gazdasági és politikai sokkhatások, valamint az elmúlt 50 év geopolitikai stabilitását rohamtempóban felváltó kisebb-nagyobb elmozdulások csak kettő abból a számos változásból, amelyek következtében a nemzetközi működési környezet alakulása egyre kevésbé áttekinthető.

Az egyes országok és régiók látszólagos politikai nyugalma igen hamar az ellenkezőjére fordulhat – nem csak a hagyományosan vett fejlődő országokban, hanem a fejlett gazdaságokban is. A multinacionális szervezeteknek és pénzügyi intézményeknek mélyrehatóbb ismeretekkel kell rendelkezniük azzal kapcsolatban, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni a korunkban esetleg nagyobb problémát jelentő földrajzi területeken és piacokon folytatott üzleti tevékenységek során.

A politikai kockázatok terén – ahol a kockázatokra figyelemmel nehézségeket okozhat a fedezet biztosítása – a Marsh globális hálózata és regionális szakértői központjai mindig a rendelkezésére állnak. Az általunk kínált megoldások segítenek megvédeni Önt a nemfizetési kockázatok ellen a magán és az állami szektorban egyaránt, illetve különböző országokban védelmet nyújtanak vállalati eszközeinek és befektetéseinek a politikai kockázatokkal szemben.

Ha együttműködik velünk, felkészültebben tudja kezelni és átvészelni azokat a kormányzati intézkedéseket és eseményeket, amelyek hatással lehetnek globális eszközeire és befektetéseire.

Általános GYIK

Politikai kockázat alatt a multinacionális vállalkozások működésében egy adott országon belül bekövetkező politikai események vagy a nemzetközi környezet változásai által okozott fennakadások valószínűségét értjük. Előfordulhat, hogy az Ön szervezetének is szembe kell néznie politikai kockázatokkal azokban az országokban, ahol tevékenységüket végzik vagy eszközökkel, szerződésekkel vagy befektetésekkel rendelkeznek.

A politikai kockázatok elleni biztosítás (Political Risk Insurace, PRI) célja az intézményi befektetők, vállalkozások és pénzügyi intézmények kártalanítása jelentős pénzügyi veszteségeket okozó kormányzati intézkedések esetén. Rendszerint projekt-, eszköz- és kereskedelemfinanszírozáshoz, álló- és forgóeszközökhöz, valamint közvetlen külföldi befektetésekhez kapcsolódóan kötik, különösen az olaj és gáz, a bányászati és az infrastruktúra ágazatokban. Kockázattól függően a politikai kockázatok elleni biztosítási fedezet nyújtásában részt vehetnek állami szolgáltatók, magánbiztosítók vagy ezek kombinációi.

A politikai kockázatok elleni biztosítás biztonsági hálóként működik egy adott kormány vagy politikai erők döntéseivel, illetve intézkedéseivel szemben. Például a következőkkel kapcsolatos kockázatokat fedezi:

  • Az eszközök vagy tevékenységek fizikai károsodását vagy hátrahagyását okozó politikai erőszak – amely tipikusan magában foglalja a polgárháborúkat, puccsokat, felkeléseket, forradalmakat, szabotázsakciókat, sztrájkokat és zavargásokat –, terrorizmus és háború, valamint az ezekhez kapcsolódóan meghiúsuló üzleti bevételek.
  • Eszközök vagy tevékenységek kormányzati kisajátítása, ideértve az eszközök hitelező által történő visszavételének a megakadályozását.
  • Helyi pénznem kemény valutára történő átváltásának vagy pénzeszközöknek – a biztosított félnek történő osztalékfizetés, adósságszolgálat vagy egyéb, az adott országban létrejött pénzáramok részeként – offshore számlákra történő átutalásának korlátozása.
  • Kormányzati szervezet általi szerződésszegés esetén választott bíróság által megítélt kifizetések nemteljesítése.
  • Hitelkockázatok, például az állam által fizetendő összegek nemteljesítése.

Bármely, nemzetközi eszközökkel vagy befektetésekkel rendelkező vállalatnak (köztük az árutőzsdei árukkal kereskedő vállalatoknak), banknak, nem bank pénzügyi intézménynek vagy kormányhivatalnak érdemes fontolóra vennie a politikai kockázatok elleni biztosítás megkötését.

A politikai kockázatok elleni biztosítás lehetővé teszi a kockázatok mérséklését, és biztonságot nyújt a szerződésekkel, befektetésekkel, projektekkel, tevékenységekkel, eszközökkel, berendezésekkel és árukészletekkel kapcsolatban a nagyobb mértékben növekvő, de volatilis piacokon. Megkönnyítheti az adósságfinanszírozást, a tőkebefektetést és a külföldi projektek vagy befektetések finanszírozását a magasabb kockázatú országokban.

Kollégáink

Bence Buttás

Bence Buttás

Senior Client Executive, Corporate Client Practice

  • Hungary