Skip to main content

Artă şi monede

Obiectele de valoare reprezintă un sector de nișă pe piața de asigurări, categorie în care sunt incluse bunuri de valoare, obiecte de artă și colecție, bijuterii, numerar și criptomonede. Specialiștii Marsh colaborează cu societățile de asigurări, pentru a dezvolta soluții personalizate, care vă pot proteja bunurile la valoarea integrală a acestora.

Climatul economic global a înregistrat rate scăzute ale dobânzilor, o creştere a inflaţiei şi o creştere a valorii activelor precum aurul, arta şi obiectele de colecţie.

Bancnotele, arta, bijuteriile, pietrele şi metalele preţioase, vinul, maşinile de epocă, suvenirurile, filmele clasice, colecţiile de istorie naturală, antichităţile, mobilierul şi textilele sunt bunuri valoroase foarte căutate care necesită protecţie, indiferent dacă se află în tranzit sau la destinaţie.

Într-o lume tot mai digitalizată, pe această listă pot fi adăugate şi criptomonedele, arta digitală şi clasa de active emergente de jetoane nefungibile (NFTS). Acelaşi lucru este valabil şi pentru mărcile de lux, care continuă să înregistreze creşteri în vânzări.

Luate laolaltă, bunurile de valoare sunt supuse în prezent unor ameninţări fizice şi digitale.

Necesitatea unei flexibilităţi şi a unor limite extrem de ridicate reflectă importanţa cunoştinţelor de specialitate în gestionarea acestor tipuri de active şi expuneri. La fel de importaţi sunt şi consilierii specializaţi în cererile de despăgubire şi specialiştii de evaluare a daunelor.

Echipa specializată în monede a companiei Marsh îşi foloseşte de 40 de ani cunoştinţele despre piaţă şi domeniu pentru a colabora cu societăţi de asigurări în vederea creării de soluţii personalizate de asigurare pentru artă şi monede, atât pentru organizaţii, cât şi pentru persoane fizice.

Specialiştii noştri în monede dedicaţi vă pot oferi soluţiile necesare indiferent dacă creaţi, căutaţi, depozitaţi, vindeţi, expuneţi, manipulaţi şi/sau transportaţi obiecte de valoare. Vă putem ajuta să obţineţi o poliţă de asigurare inovatoare care sfidează standardele pieţei şi care vă oferă un serviciu eficient şi de înaltă calitate pentru cererile de despăgubire, pentru a face faţă tuturor provocărilor legate de pierderile pe care le-aţi putea suferi.

Întrebări frecvente globale

Având în vedere valorile asociate artei şi monedelor, aceste active sunt supuse unui număr mare de riscuri fizice şi digitale. 90% din toate pierderile de monede sunt cauzate de furtul de către angajaţi, iar 90% din pierderile de artă sunt cauzate de deteriorări accidentale. Printre alte cauze ale pierderilor se numără: jaful, dispariţiile misterioase, incendiile sau inundaţiile, riscul cibernetic, transferul electronic de fonduri şi tranzitul. 

Marsh colaborează cu o serie de consultanţi experţi externi pentru a înţelege în detaliu riscul la care sunteţi supuşi şi apoi prezintă riscul dvs. societăţilor de asigurări selectate pentru a obţine o poliţă de asigurare adecvată pentru dvs.

Asigurarea pentru artă şi monede protejează obiectele de artă, metalele preţioase, numerarul şi bunurile de mare valoare împotriva deteriorărilor fizice sau a daunelor, indiferent dacă sunt păstrate la proprietate sau se află în tranzit.

Poliţa de asigurare este în general disponibilă pentru următoarele categorii de obiecte de valoare:

 • aur, argint, paladiu şi alte metale preţioase de la extracţie la consum;
 • producători, distribuitori şi/sau comercianţi de bijuterii; 
 • numerar în tranzit;
 • obiecte de artă şi de colecţie;
 • maşini de epocă;
 • bancomate;
 • criptomonede şi artă digitală;
 • mărci de lux.

În general, poliţele pentru artă şi monede oferă o asigurare de tipul „toate riscurile în caz de pierderi sau deteriorări fizice”. Totuşi, există unele excluderi limitate, precum:

 • război şi terorism; 
 • evenimente nucleare, chimice şi biologice; 
 • fraudă făcută de proprietar;
 • evenimente cibernetice.

Cumpărătorul asigurării pentru artă şi monede depinde de natura bunurilor de valoare pe care le creează, caută, vinde, depozitează, expune, manipulează şi/sau transportă.

Printre cumpărători se pot număra corporaţii, instituţii financiare, companii de vânzare cu amănuntul şi angro, comercianţi, companii de logistică specializate, companii de depozitare, companii miniere, muzee, galerii de specialitate, case de licitaţii, universităţi, biblioteci, comercianţi online, persoane fizice şi mulţi alţii. 

Întrucât valorile au crescut de-a lungul anilor, organizaţiile care şi-ar fi protejat altă dată activele de valoare printr-o simplă poliţă pentru bunuri sau conţinut realizează acum cât de valoroasă este asigurarea specializată pentru monede. 

Poliţele pentru monede sunt mult mai flexibile şi oferă asigurare – creată de brokeri şi societăţi de asigurări de specialitate – adaptată la necesităţile cumpărătorilor. Spre deosebire de alte poliţe standard, formulările din poliţa pentru monede pot fi modificate în funcţie de cerinţele clientului şi de activitate. Baza evaluării este stabilită la valoarea de piaţă la data pierderii, plus orice alte taxe, după cum s-a cerut şi s-a convenit de agenţii de asigurări. Cel mai important, poliţele pentru monede răspund cererilor de despăgubire într-un mod care protejează activele valoroase ale cumpărătorilor. Am văzut acest lucru la universităţi, biblioteci, muzee, mine, magazine de bijuterii, bănci şi multe altele.

Da. Aceste poliţe pot acoperi tranzitul de active la nivel mondial.

Nivelul de asigurare pe care îl puteţi cumpăra va depinde de valoarea şi de locul activului.

Cu gama noastră diversă de produse şi experienţa într-o gamă largă de domenii, vă putem ajuta să găsiţi soluţii de asigurare adecvate pentru a vă proteja activele valoroase. 

Marsh are multe soluţii de plasare a bunurilor care vă pot ajuta să obţineţi asigurare până la valoarea completă a activelor. Una dintre aceste soluţii include un centru MMC cu renume pe piaţă, care poate oferi o limită de până la 1,25 miliarde USD pentru orice loc individual. Acordul pentru această asigurare implică doar doi agenţi de asigurări, ceea ce înseamnă că putem oferi adesea o cotaţie şi că putem activa asigurarea în termen de 24 de ore.

Our people

Placeholder Image

Roxana Zgavarogea

Senior Account Manager FINPRO & Credit Department

 • Romania