Skip to main content

Industria Sportului

Atleţii, echipele, ligile profesioniste şi alte entităţi sportive se bazează pe abordarea consultativă oferită de Marsh, pentru a implementa soluţii complete de asigurare şi de gestionare a riscurilor, bazate pe date relevante.

Există o apreciere extraordinară a sporturilor şi a principalelor evenimente sportive din mai multe puncte de vedere: acestea reunesc persoanele într-un mod diferit faţă de orice altă experienţă comună. Această însemnătate implică şi un potenţial masiv de venituri şi valoare de piaţă, fapt dovedit de miliardele de dolari pe care majoritatea celor mai mari ligi profesionale le produc în fiecare an.

O mare parte din aceste venituri a fost supusă unei ameninţări în 2020, când pandemia de COVID-19 a închis ligile şi a golit stadioanele şi arenele. Când evenimentele sportive s-au reluat, stadioanele erau destul de silenţioase, jucătorii concurând în faţa unor decupaje de carton, pe coloana sonoră a unui zgomot de mulţime. Tribunele aproape goale nu doar că au dus la dispariţia energiei generate de mulţime, dar şi a veniturilor din vânzările de bilete.

Concurând pe perioada unei pandemii globale a necesitat şi analize suplimentare, reguli de distanţare socială, protocoale de urmărire a contractelor şi alte măsuri. Din cauza acestor costuri crescute, sportivii au ratat uneori concursuri şi multe evenimente au fost anulate sau amânate. Majoritatea estimărilor indică pierderi globale la nivelul asociaţiilor sportive în anul 2020 de aproximativ 50 – 65 de miliarde USD.

Deşi aceste estimări de pierderi extreme au provenit din analizarea celui mai rău scenariu posibil, pandemia a evidenţiat nivelul mare de risc cu care se confruntă în fiecare zi toţi cei din industria sportivă.

Consultanţii Marsh specializaţi în riscurile sportive adoptă o abordare consultativă pentru a vă ajuta să vă gestionaţi propriile riscuri, să vă înţelegeţi mediul de risc aflat în schimbare şi să identificaţi combinaţia corectă de strategii de atenuare şi de transfer al riscurilor. Vă oferim sfaturi şi soluţii specializate, concepute pentru a vă ajuta să gestionaţi riscurile financiare şi operaţionale şi să obţineţi o protecţie sigură şi eficientă din punct de vedere a costului împotriva mediului de risc din industrie tot mai complex, extrem de competitiv şi în continuă evoluţie.

Întrebări frecvente globale

Cel mai mare pericol pentru industria sportivă îl reprezintă fluctuaţiile gradului de interes al fanilor. Indiferent dacă acesta scade sau creşte, poate avea consecinţe de tip efectul fluture asupra întregii industrii. Acest lucru este extrem de dificil de anticipat cu certitudine şi, prin urmare, nu este neapărat uşor de atenuat.

Acestea fiind spuse, planificarea de urgenţă este oarecum mai fezabilă pentru multe alte riscuri din sectorul sportiv, inclusiv, dar fără a se limita la:

 • răniri care pune în pericol cariera profesională;
 • risc de accidentare personală;
 • daune sau distrugeri ale proprietăţii (de ex., stadioane şi centre de antrenament);
 • răspundere pentru eveniment (de ex., vătămarea fanilor sau a personalului);
 • riscuri pentru sănătate şi siguranţă;
 • fraudă şi delapidare;
 • infracţiuni împotriva persoanelor (de ex., răpiri şi răscumpărare, extorcare).

În general, toate ligile sportive (profesioniste sau pentru amatori; pentru tineri sau adulţi) trebuie să ia în considerare următoarele tipuri de acoperire:

 • asigurare generală de răspundere civilă;
 • asigurare în caz de accidentare;
 • asigurare pentru directori şi funcţionari;
 • asigurare pentru echipamente;
 • asigurare pentru infracţiuni;
 • asigurare pentru bunuri şi în caz de victime.

Pe lângă aceste principii fundamentale, dispoziţiile privind acoperirea pe care o persoană sau o organizaţie ar trebui să le respecte variază. Totodată, sportivii profesionişti ar putea dori o asigurare specială pentru bunuri personale de mare valoare sau împotriva ameninţărilor de răpire. 

Alte linii de specialitate care merită menţionate includ:

 • răspundere pentru eveniment (inclusiv anularea şi abandonarea);
 • garanţie pentru premii;
 • asigurare de călătorie;
 • circulaţia vehiculelor;
 • despăgubirea lucrătorilor;
 • asigurare în cazul unei accidentări care duce la încheierea carierei.

Întinderea şi gravitatea riscurilor cu care se confruntă profesioniştii şi organizaţiile sportive de toate tipurile se referă la faptul că evaluarea şi planificarea corespunzătoare a pericolelor precise care pot apărea este de maximă importanţă.

Marsh oferă o experienţă semnificativă în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor pentru atleţi, echipe, ligi şi alte organizaţii din industria sportivă. Folosim analize de ultimă generaţie şi o gândire neconvenţională pentru a vă ajuta să vă stabiliţi priorităţile esenţiale de risc şi soluţiile de proiectare care iau în calcul problemele aşteptate, catastrofe extrem de rare şi multe altele.

Our people