Skip to main content

Termékfelelősség és termékvisszahívás

A termékek gyártásával, értékesítésével és forgalmazásával kapcsolatban egyedi felelősségek merülnek fel – a biztonságtól a termékvisszahívásig –, amelyek ronthatják a cég hírnevét és nyereségességét. A Marsh termékfelelősségi és termékvisszahívási ismeretei és megoldásai segítséget nyújtanak e felelősségek eredményes kezeléséhez.

A globalizáció a piaci növekedés óriási fejlődéséhez vezetett, és számos esetben csökkentette az élelmiszerek és fogyasztási cikkek gyártásának és előállításának költségét. Emellett azonban a termékfelelősség és termékvisszahívás kockázatának fokozódását is magával hozta. Egyre erőteljesebben merül fel a kockázat a gyártástechnológia, az ellátás, valamint az élelmiszer- és alkatrészbeszerzési gyakorlatok kihívásai, továbbá az erőteljes szabályozó felügyelettel nem rendelkező országokból származó összetevők beszerzésének kihívásai miatt.

A Marsh termékfelelősséggel és termékvisszahívással kapcsolatos tanácsadási szolgáltatása segítséget nyújt a kritikus kockázatcsökkentő döntések meghozatalában és a felmerülő helyzetek megoldásában. Szakértő csapatunk kellő ágazati ismerettel és globális kitekintéssel rendelkezik ahhoz, hogy testreszabott biztosítási és kockázatkezelési megoldásokat körültekintően tudjon kínálni, amelyek lehetővé teszik, hogy válsághelyzetben Ön a vállalkozásra és a működésre összpontosíthasson.

Általános GYIK

A termékfelelősségi és termékvisszahívási biztosítás védelmet nyújt a cég számára az olyan igényekhez fűződő anyagi hátrányok ellen, amikora termék harmadik félnek (általában egy fogyasztónak vagy fogyasztók egy csoportjának) sérülést vagy egyéb kárt okozott. 

Egy termék sokféleképpen okozhat kárt, kezdve a gyártás vagy kialakítás módjától a használati utasítás megadásáig. A cégeket gyakran a termék nem rendeltetésszerű használata során szenvedett sérülések miatt perelik. 

Az akár több millió dollárra rúgó egyezségek lehetőségét tekintve még akár egyetlen sérülésre alapuló követelés vagy termékvisszahívás is súlyos kárt okozhat a cég mérlegében. 

A termékfelelősségi és termékvisszahívási biztosítás fedezetet nyújthat a terméket érintő termékfelelősségi követeléshez vagy termékvisszahíváshoz kapcsolódó problémák széles körére. Általánosságban védelmet nyújt a cégnek olyan esetekben, ha a követelés szerint a cég által előállított termékről azt állítják, hogy testi sérülést okozott vagy vagyoni kárhoz vezetett. Az egyezség és a per költsége jelentős lehet, főleg, ha a követelést egynél több fél emeli. A biztosítás az igénylő orvosi számláitól kezdve a vállalat jogi képviselőjének díjazásáig, valamint a cég ellen hozott ítélet vagy egyezség költségéig mindent lefedhet.

Bármely, fogyasztási cikkek gyártásával, forgalmazásával vagy disztribúciójával foglalkozó cégnek érdemes megfontolnia a termékfelelősségi és termékvisszahívási biztosítás megkötését, függetlenül attól, hogy hol található, vagy hogy a tevékenység egyes területei enyhén vagy szigorúan szabályozottak-e . Lehet, hogy az Ön termékei közismerten biztonságosak és megbízhatók; ettől még előfordulhatnak váratlan követelések. Amint felmerül a per vagy egyezség lehetősége, valószínű, hogy a helyzet az Ön cége számára költségesnek bizonyul. 

Megbízható tanácsadójaként a Marsh támogatást tud nyújtani a termékfelelősségi és termékvisszahívási stratégia kidolgozásához, hogy amennyiben termékfelelősségi veszteség vagy termékvisszahívás fordul elő cégénél, ne csak egy biztosítással rendelkezzen. Legyen egy szakértők által alátámasztott stratégiája, ami segítséget nyújt bármiféle felmerülő követelés megoldásában.

Bár úgy tűnhet, hogy az általános felelősségbiztosítás a termékfelelősségi követelésekre is fedezetet nyújt, ez nem mindig van így. A termékfelelősségi követelések és a szükséges termékvisszahívások rendkívül specifikusak, és általában költségesebbek annál, mint amit az általános felelősségbiztosítás megenged. 

Az általános felelősségbiztosítások zöme káronként maximum 1 millió USD kifizetését teszik lehetővé. Egyetlen termékvisszahívás esetén az átlagos kártérítés meghaladja a másfél millió dollárt. Szorozzuk ezt fel több termékkel,  amelyek például egy közös, szennyezett gyártósorról származnak, és kiderül, hogy a nem biztosított követelés miatt a cég csődbe mehet. Hosszú távon tehát érdemes még egy biztosítási védelmet beszerezni.

A termékvisszahívás költséges lehet a cég számára, és gyakran meghaladja a hagyományos általános felelősségbiztosítás limitjét. A termékfelelősségi biztosítás ágazatspecifikus, jelentős térítést biztosító struktúrája segít megvédeni a céget a nyereséget veszélyeztető termékvisszahívási költségekkel szemben. 

A termékfelelősségi és termékvisszahívási fedezet kombinációja védelmet nyújt vállalkozásának az egyazon eseményből fakadó saját (pl. kieső bevétel) és harmadik feleknél felmerülő (pl. sérülések miatti követelések) veszteségekkel szemben. 

Kollégáink

Zsolt Gaspar

Zsolt Gáspár

Senior Client Executive, Corporate Client Practice