Skip to main content

Aviație și Spațiu

Într-un mediu de riscuri complex şi în continuă evoluţie, cu care se confruntă industria aeronautică şi spaţială, echipa de specialişti Marsh furnizează soluţii inovatoare de asigurare şi gestionare a riscurilor, adaptate nevoilor dumneavoastră.

Industria aviatică şi spaţială reprezintă un ecosistem complex influenţat de transformarea digitală, inovaţie şi eficienţa operaţională. Multe sectoare din domeniu se folosesc de tehnologie pentru a alimenta creşterea, în timp ce altele se confruntă cu provocări continue determinate de COVID-19, de noile reglementări şi de reduceri structurale ale costurilor.

Peisajul schimbător al riscurilor prezintă noi oportunităţi şi ameninţări pentru organizaţiile din întreaga industrie – de la companiile aeriene, aviaţia generală, industria aerospaţială şi spaţiu până la leasing şi finanţare. Cunoştinţele de specialitate privind pieţele de asigurări din domeniul aviaţiei şi din cel spaţial, precum şi strategiile solide de gestionare a riscurilor sunt esenţiale pentru gestionarea riscurilor în evoluţie cu care se confruntă industria şi pentru valorificarea oportunităţilor de creştere şi refacere.

Echipa noastră de specialişti în aviaţie şi spaţiu va lucra cu dvs., oferind sfaturi clare şi bine gândite, pentru a dezvolta o strategie solidă de asigurare şi de gestionare a riscurilor. Datele şi capacităţile noastre de analiză permit o înţelegere mai profundă a programului dvs. în contextul pieţei mai largi. Experienţa noastră vastă în ceea ce priveşte solicitările din domeniul aviaţiei şi al spaţiului ne permite să ne ocupăm de solicitări de la cele mai mari şi mai complexe până la cele cu severitate scăzută şi să vă protejăm interesele faţă de asigurători.

Lucrând împreună, vă putem ajuta să vă poziţionaţi mai bine organizaţia pentru a-i spori rezistenţa, pentru a-i maximiza recuperările şi pentru a-i reduce costurile de risc.

O primă de 1,8 miliarde USD

în domeniul aviaţiei şi al spaţiului în 2020

325

specialişti în aviaţie şi spaţiu la nivel global

22

hub-uri aeriene şi spaţiale în întreaga lume

Întrebări frecvente globale

Protecţia oferită de poliţele de asigurare aviatică şi spaţială va fi semnificativ diferită în funcţie de furnizorul acoperirii. Unele oferă politici generale, de tip umbrelă, privind bunurile şi accidentele sau răspunderea, care se referă la o gamă largă de riscuri diferite. Altele oferă produse foarte specializate în scopuri hiper-specifice.

Acoperirile tipice se referă la următoarele, individual sau în ansamblu:

 • Fuzelajul aeronavei şi răspunderea
 • Asigurarea companiei aeriene (protecţia fuzelajului şi a răspunderii pentru flote întregi)
 • Piese şi materii prime
 • Despăgubirea lucrătorilor
 • Răspunderea aeroportului şi ale operatorilor de la sol
 • Aeronave recuperate
 • Lansări în spaţiu (şi pericolele asociate)
 • Război, terorism şi risc politic
 • Vehicule aeriene fără pilot
 • Întreruperea activităţii

Specialiştii noştri vor colabora cu dvs. pentru dezvoltarea unei soluţii personalizate pentru afacerea dvs.

Politicile privind daunele nu acoperă de obicei nimic care se situează sub nivelul deductibil/în exces sau actele rău intenţionate. Actele rău intenţionate pot include tot ceea ce s-a făcut intenţionat pentru a provoca daune unei aeronave, de la sinuciderea pilotului la sabotarea de către angajaţi. Asiguratorii consideră doborârea unei aeronave (chiar dacă nu a fost intenţionată) drept act rău intenţionat. Pentru a acoperi aceste aspecte, este necesară de obicei o poliţă separată pentru război.

Aceasta este pur şi simplu denumirea formală a unei poliţe de asigurare pentru bunuri şi accidente care acoperă daunele care afectează corpul fizic al unei aeronave.

Linia de acoperire se referă la costurile care decurg direct din daunele pe care le-a suportat fuzelajul, precum şi munca necesară pentru repararea navei. În unele cazuri (dar nu în toate), asigurarea fuzelajului se va extinde la echipamentele din interiorul navei care nu sunt fixate pe ea, cum ar fi instrumentele de navigaţie de la bord.

Aceasta nu acoperă vătămările corporale suferite de pasageri sau orice daune produse terţilor în timpul operării aeronavei, deoarece aceste pierderi sunt acoperite de asigurarea de răspundere civilă.

Cererile de limitări ale răspunderii variază de obicei de la un nivel scăzut de 5 milioane USD la 100 de milioane USD sau mai mult, în funcţie de expunere. Asigurarea de răspundere civilă pentru aeronavele nedeţinute asigură acoperire în cazul în care o corporaţie devine responsabilă juridic pentru vătămări corporale (inclusiv ale pasagerilor) şi daune aduse bunurilor terţilor ca urmare a unei pierderi care implică utilizarea de către corporaţie sau un angajat a unei aeronave nedeţinute. Acoperirea răspunderii îi va fi furnizată corporaţiei atâta timp cât aeronava nu este deţinută parţial sau integral şi nu este înregistrată pe numele corporaţiei, al filialelor sale sau al părţilor afiliate.

Toate companiile din sectorul aviaţiei şi din cel al spaţiului ar trebui să ia în considerare o acoperire cuprinzătoare ca bază a gestionării eficiente a riscurilor, inclusiv:

 • Companii aeriene: transportatori majori, transportatori aerieni care aparţin unor state, transportatori regionali şi operatorii de transport de mărfuri.
 • Industria aerospaţială: producători majori şi de componente, aeroporturi şi furnizori de servicii.
 • Aviaţie generală: operatori de elicoptere, proprietari şi operatori de avioane corporatiste, companii aeriene private şi expuneri la aeronave nedeţinute.
 • Spaţiu: proprietari de sateliţi comerciali şi de nave spaţiale.
 • Bănci şi finanţare: organizaţii care acordă împrumuturi şi leasing în acest sector.

Din cauza riscurilor ridicate şi a investiţiilor costisitoare, sectorul aviaţiei şi cel al spaţiului necesită o acoperire unică pentru a proteja pe deplin toate părţile interesate şi proprietatea.

Când iau în considerare acoperirea, companiile aeriene şi spaţiale trebuie să înţeleagă riscurile pentru propriile active şi operaţiunile lor unice de zi cu zi. Cu toate acestea, companiilor aeriene şi companiilor generale de aviaţie le vor trebui şi:

Asigurare de răspundere publică: aceasta asigură orice ar putea fi afectat de un avion, inclusiv echipamente de susţinere la sol şi facilităţi aeroportuare, cum ar fi hangarele.

Asigurare de răspundere pentru pasageri: pasagerii nu sunt de obicei acoperiţi de asigurarea standard de răspundere publică, aşadar aeronavele care îi transportă vor avea nevoie de acoperire suplimentară. Acest lucru asigură toate tipurile de răspundere civilă pentru accidente individuale, inclusiv răspunderea juridică pentru mărfuri.

Asigurare în timpul zborului: această asigurare acoperă orice daune apărute în zbor sau la sol, cum ar fi repercusiunile pericolelor naturale sau accidentele în timpul deplasării sau parcării.

Our people

Placeholder Image

Laurentiu Iakab

Deputy Chief Executive Officer Marsh Romania

 • Romania